My Renault

Zij wonnen de Renault Design Award!

Wij spraken de winnaressen van de 3e editie van de Renault Design Award. Evita Goettsch (21) en Ilse van Zeumeren (24) van de TU Delft wonnen met hun originele interpretatie van de auto van de toekomst: autonoom, elektrisch én verbonden … aan elkaar! De zes deelnemende ontwerpduo’s werkten voor deze opdracht vanuit de designfilosofie van Renault, gebaseerd op de zes fases van de levenscyclus. Elk team representeerde een van deze levensfases en ging vanuit dat thema aan de slag. Voor Evita en Ilse was dat: Love.

Hoe zijn jullie met dit thema aan de slag gegaan?

Evita: “Liefde is het eerste deel van de levensfases van Renault. Als je net je rijbewijs haalt en je start met een eerste auto, dan is de liefde natuurlijk hartstikke spannend. Daarom wilden wij ook voor het eerste deel van de liefde gaan: de ontmoeting. Die veelzijdigheid van emoties en de spanning van een ontmoeting wilden we meenemen in ons ontwerp.”

Hoe komt dat tot uiting in jullie ontwerp?

Ilse: We wilden een auto maken die die ontmoeting letterlijk mogelijk zou kunnen maken. Twee auto’s zouden dan aan elkaar gekoppeld kunnen worden tot één. Daarin vormde je telefoon eigenlijk het brein. Dus kon onze auto via je telefoon inspelen op aspecten van je leven: je bijvoorbeeld helpen voorbereiden op een meeting, of juist helpen ontspannen. Maar ook kan je telefoon koppelingen voorstellen aan andere mensen die misschien wel supergoed bij jou zouden passen.”

Hoe reageerde Laurens van den Acker, SVP Corporate Design bij Renault, hierop?

Evita “We kregen vanaf het begin goede feedback: het idee van de koppeling vond Laurens heel innovatief en vernieuwend. Wel leek het uit ons eerste ontwerp alsof de twee gekoppelde auto’s samen veel breder zouden zijn dan de weg: dat moesten we dus nog wel aanpassen.”

Een last-minute aanpassing: dat lijkt ons nog spannend!

Ilse “De wedstrijd was sowieso heel spannend: we stonden helemaal achter onze visie van de ontmoeting en de doorvertaling ervan in de gekoppelde auto’s, maar we zagen ook andere teams met supergoeie designs komen. Team Work had ook een hele leuke insteek: waarin de auto geïntegreerd werd in een veel flexibelere manier van werken.”

Evita: “Team Explore had ook nog een supercoole feature trouwens, dat je op de ruiten kon tikken om meer informatie over de omgeving te krijgen. Heel gaaf.”

Hadden jullie dan nog wel vertrouwen in de winst?

Ilse: “We dachten eigenlijk: ‘nu hebben we ten minste aan een heel mooi project mogen meewerken, en we hebben hele goeie footage van waar we mee bezig zijn’.”
Evita: “En toen kregen we te horen dat we hadden gewonnen. Het was heel onrealistisch, het begint eigenlijk nu pas door te dringen!”
Ilse: “ja, echt ontzettend leuk om te winnen!”

Hoe zien jullie de toekomst voor jullie ontwerp verder?

Ilse: “Ik denk dat voor ons nu de uitdaging ligt in het mensen zover krijgen om ook echt autonoom te gaan rijden. De bestuurder moet natuurlijk wel accepteren dat de auto dit overneemt. We kunnen het niet opdringen, haha! Die toekomst van autonoom rijden maakt het ontwerpen wel echt veel vrijer. Je kunt heel erg spelen met het interieur omdat je een aantal tot nu toe vaste elementen los kunt laten.”

Evita “Je merkt inderdaad dat het design van een auto nu veel verder gaat dan alleen de stijl. Het gaat echt om de interactie met de omgeving en de gebruiker: de interface van de auto. Het héle interieur van de auto wordt dus in acht genomen. Dat is, zoals Laurens van den Acker ook al zegt, een hele spannende verschuiving!”

Bedankt voor het leuke gesprek, dames!

Benieuwd naar het ontwerp van Team Love?

² ²

Word Renault ambassadeur !

U heeft geen toegang tot dit formulier.