My Renault

Kids veilig achterin: 5 tips

Uit onderzoek bleek dat 3 op de 4 kinderen verkeerd zitten vastgeklikt in de auto. Vaak bestaat er nog onduidelijkheid over hoe kinderen nu echt veilig vervoerd moeten worden.

Zo schreef EditieNL dat in Nederland bijna driekwart van de kinderen onveilig vervoerd werden. Ze zaten in de verkeerde stoel voor hun lengte of gewicht, de stoeltjes waren niet goed bevestigd of de kinderen zaten niet goed vast in hun zitje.

En als we dan even naar recent onderzoek in België kijken: daar dacht 77% van de ouders dat hun kind wel degelijk veilig vastzat. Dat geeft aan dat er nog veel onduidelijkheid bestaat over hoe kinderen nu echt veilig vervoerd moeten worden. Daarom vindt u hier 5 waardevolle tips om uw kind veilig mee te laten rijden in de auto.

Dat uw kind áltijd – zelfs bij korte ritten – vastgeklikt moet worden en dat u de gebruiksaanwijzing van het kinderzitje zorgvuldig moet lezen zodat u het stoeltje helemaal correct installeert; daarvoor rekenen we op uw gezond verstand. Maar waar kunt u dan nog wel aan denken?

1. Schakel niet te snel over naar een volgende stoel

Wanneer uw kind te zwaar of te groot is geworden voor de kinderstoel moet u overschakelen op een volgende ‘groep’, maar doe dit zeker niet te snel. De verdeling is als volgt:

Groep 0+

Babyzitjes voor kinderen tot 13 kg, van 40 tot 85 cm.

Tot ongeveer 12-15 maanden.

Groep 1

Kinderzitjes van 9 tot 18 kg, van 80 tot 105 cm.

Van ongeveer 12 maanden tot 4 jaar.

Groep 2+3

Stoelverhogers voor kinderen van 15 tot 36 kg.

Van ongeveer 3,5 tot 12 jaar.

Kinderen groter dan 1,35 m mogen met een gewone driepuntsgordel worden vastgemaakt. Dan moet het diagonale gedeelte van de gordel wel over het sleutelbeen lopen (en niet in de nek). Het diagonale deel mag niet achter de rug om gedaan worden. Is de gordel nog te groot, gebruik dan een stoelverhoger zodat de gordel goed zit.

Let eerder op het gewicht en de lengte dan de leeftijd, aangezien ieder kind anders gebouwd is. Wacht tot de bovenkant van de oren over de rand van de stoel of Maxi Cosi komt of het maximumgewicht van de stoel is bereikt, voor u overschakelt. Als u dit te snel doet is de stoel te groot en biedt hij te weinig bescherming.

Er bestaan ook tussengroepen om langere periodes te kunnen overbruggen, maar die zijn over het algemeen minder veilig dan de aangepaste stoelen zoals hierboven aangegeven. Tot slot zijn er ook reiswiegjes (Groep 0) waarbij een kindje zijwaarts wordt vervoerd. Dit is een ideaal hulpmiddel als een kindje om medische redenen liggend vervoerd moet worden, maar een babyzitje is in de regel veiliger en moet dus wanneer mogelijk gebruikt worden.

2. Pas op met tweedehands

Een nieuw kinderzitje is behoorlijk duur: logisch dat veel mensen voor een tweedehands exemplaar kiezen. Pas wel op dat het tweedehands stoeltje nooit bij een ongeluk betrokken is geweest: er kunnen onzichtbare kunststof delen beschadigd zijn, waardoor die dus niet meer genoeg bescherming bieden. Controleer daarnaast de levensduur van het stoeltje bij de fabrikant. Een stoeltje zal verslijten en ook dat komt de veiligheid niet ten goede. Zorg ten slotte dat u (op internet bijvoorbeeld) een handleiding voor exact dit type kinderstoel kan vinden: alleen dan weet u zeker dat u de stoel correct installeert.

3. Denk aan de juiste rijrichting

Een kind tegen de rijrichting in vervoeren is veel veiliger en biedt bij een frontale botsing meer bescherming tegen hoofd- en nekletsel. Zitjes uit de groep 0+ worden standaard tegen de rijrichting in geïnstalleerd (ook voorin). Tegenwoordig is er een nieuwe Europese norm waar de nieuwste stoeltjes aan moeten voldoen (i-Size) waarbij ook de stoeltjes van groep 1 tegen de rijrichting in gezet (kunnen) worden.

4. Schakel airbags uit als nodig

Als u uw baby op de voorstoel wil vervoeren en u het babyzitje vooraan heeft geïnstalleerd: schakel dan altijd de airbag uit. De airbag komt anders met te veel kracht tegen de achterkant van de babystoel, wat juist meer schade kan veroorzaken. Is uw kind al groot genoeg om voorin vervoerd te worden met of zonder verhogingskussen: zet dan alsnog de voorstoel zover mogelijk naar achteren. Ook nu kan uw kind nog te klein zijn voor de airbag, wat gevaarlijke situaties kan opleveren.

5. Trek een dikke jas uit

Een gordel moet goed strak worden aangetrokken: idealiter kunt u maximaal twee vingers tussen de gordel en uw kindje steken. Een dikke jas wordt bij een botsing helemaal platgedrukt en dan blijkt dat er dus toch te veel ruimte is. Trek de jas uit, en leg bij kou een dekentje over uw kind heen na het vastklikken van de gordel.

--> -->

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.