My Renault

Mistlampen uitgelicht

Mist is één van de meest voorkomende oorzaken van verkeersongelukken. De kans op mist is het grootst tussen oktober en januari. In de winterperiode, waarin mist vaak hardnekkiger aanwezig is, is het handig om te weten wanneer u uw mistlampen mag gebruiken.

Mistlampen aan of uit?

Er bestaat heel wat onzekerheid over het wel of niet gebruiken van mistlampen tijdens mistig weer. Want zelfs op een korte afstand kan er veel verschil in zichtbaarheid zijn. Het is zelfs mogelijk dat de zichtbaarheid verschilt qua rijrichting. Met deze regels speelt u op zeker.

Voorlicht

Mistlampen verbeteren de zichtbaarheid zodat tegemoetkomende of achteropkomende voertuigen eerder worden opgemerkt. De overheid geeft aan dat u uw voorste mistlampen alleen mag gebruiken wanneer u bijna geen zicht hebt tijdens mist, sneeuwval of regen. De richtlijn die u het beste kunt aanhouden is bij minder dan 200 meter zicht. Uw dimlichten kunt u dan uit laten, maar dat is niet verplicht.

Achterlicht

U mag uw achterste mistlampen alleen gebruiken als het zicht minder dan 50 meter bedraagt. Tijdens een zware regenbui is dit echter verboden omdat andere weggebruikers door het felle achtermistlicht in de war kunnen raken.

Wilt u weten of het zicht minder dan 50 meter is? Kijk naar het hectometerpaaltje! Buiten de bebouwde kom staat er elke 100 meter zo’n paaltje langs de weg. Binnen de bebouwde kom zijn lantaarnpalen dan weer goede referentiepunten, de afstand tussen twee palen bedraagt namelijk 50 meter. En kunt u daarnaast uw voorligger zien? Dan zal uw achterligger u ook kunnen zien en is het niet nodig om uw achterste mistlampen aan te zetten.

Gevaarlijk en strafbaar

Het verkeerd gebruik van uw mistlampen is zowel gevaarlijk als strafbaar. Zo kunt u een boete van 140 euro krijgen wanneer u uw achterste mistlampen bij meer dan 50 meter zicht laat branden. U kunt uw achterligger namelijk verblinden en het idee geven dat u remt, wat voor erg gevaarlijke situaties kan zorgen. Ook wanneer u uw mistvoorlichten gebruikt wanneer dit niet is toegestaan, kunt u hiervoor worden beboet. Deze boete bedraagt 90 euro. Voor uw veiligheid en die van de andere weggebruikers, gebruik dus alleen de mistlampen wanneer dit wettelijk is toegestaan. Dit voorkomt boetes of nog erger, ongelukken.

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.