My Renault

Cruise Control: Een
overzicht

Tijdens lange ritten, en dan vooral op de snelweg en wanneer het verkeer goed doorrijdt is cruise control een ware vriend in de auto. Omdat het systeem u helpt een constante rijsnelheid aan te houden, hoeft u niet continu uw voet op het pedaal te houden. Dit rijdt een stuk comfortabeler, maar u moet wel uw aandacht erbij blijven houden!

Renault gaat nu nog een stapje verder, en lanceert Adaptive Cruise Control voor Renault Espace*, Talisman*, nieuwe Mégane* en nieuwe Scénic*.

Cruise control 2.0

Het adaptieve cruisecontrolsysteem houdt niet alleen de gekozen snelheid constant (tussen 50 en 140 km/u), maar past uw snelheid ook aan op de voertuigen die voor u rijden. Hierin wordt rekening gehouden met de door hen aangehouden snelheid. Bovendien wordt de ingezamelde informatie op een 'head-up display' boven het dashboard getoond. Het systeem biedt u dan wel veel vrijheid, maar dat betekent niet dat u uw ogen van de weg kunt laten afdwalen!

Hoe werkt het?

Via de radar aan de voorkant van het voertuig en de camera detecteert de snelheidsregelaar de voertuigen die tot 120 meter voor u rijden. Komt u vervolgens te dicht bij uw voorligger, dan zal het systeem automatisch uw snelheid aanpassen om een veilige afstand te bewaren. Het adaptieve cruisecontrolsysteem kan uw auto daarom tot één derde van het remvermogen laten afremmen. Wanneer de weg opnieuw vrij is, versnelt uw auto automatisch terug tot de snelheid die u ingesteld hebt.

video

Waar moet u op letten bij Adaptive Cruise Control?

De adaptieve snelheidsregelaar zal de chauffeur nooit kunnen vervangen. Het kan immers alleen onder bepaalde omstandigheden voertuigen detecteren. Een voorbeeld: wanneer een voertuig op uw rijstrook invoegt of pas aan het einde van een bocht op de radar verschijnt, houdt het systeem pas rekening met het voertuig wanneer het zich in de detectiezone bevindt. Daardoor wordt er mogelijk op het laatste moment of zelfs te laat geremd. In het tegenovergestelde geval, wanneer een voertuig plots uw rijstrook verlaat of in een bocht niet meer door de radar gedetecteerd wordt, laat het systeem uw auto opnieuw versnellen. Wees dus altijd klaar om te remmen, mocht dat nodig zijn!

Wanneer moet u het systeem uitschakelen?

Rekening houdend met de technische mogelijkheden van het systeem, dient u het meteen uit te schakelen wanneer:

  • Het verkeer erg druk is
  • U een tunnel inrijdt
  • U op een kronkelweg rijdt
  • Er slipgevaar is of slechte weersomstandigheden heersen

*De adaptive Cruise Control is optioneel op ondergenoemde modellen.

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.