My Renault

Bonus-malus, wat is dat?

De letterlijke betekenis van bonus-malus is beloning-straf. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe hoger u op de bonus-malus ladder staat. Elk jaar dat u geen schade claimt, gaat u weer een treetje omhoog. Een treetje hoger betekent minder premie betalen (beloning). Claimt u wel schade? Dan gaat u een paar treden omlaag, dit betekent dat uw premie iets stijgt (straf).

De bonus-malusladder bestaat meestal uit 18 tot 21 treden. Veel kortere of langere ladders kunnen ook voorkomen. Het percentage aan korting op uw premie verschilt per trede en per maatschappij. Wanneer u zelf een schade veroorzaakt die u vervolgens claimt, zakt u op de ladder en zal uw premie stijgen. Als de verzekeraar de schade op de schuldige partij kan verhalen, vindt er geen terugval plaats.

Omvang schade niet van belang

Hoe hoog de schadeclaim is, maakt niet uit. Of het nu om een groot of klein bedrag gaat, de terugval op de bonus-malusladder is hetzelfde. Negatief effect van een terugval op de ladder kan jarenlang doorwerken, dit ligt vooral aan het feit dat u slechts 1 trede per jaar klimt.

Wanneer u kleine schade heeft, is het vaak verstandig om deze voor eigen rekening te nemen. De beslissing om de schade voor eigen rekening te nemen hoeft u niet meteen te maken. Afhankelijk van uw verzekeraar heeft u een aantal maanden de tijd om alsnog de rekening zelf te betalen.

Daling of stijging op de ladder

Een van de grootste misverstanden is dat verzekeraars na een schadeclaim 1 jaar aftrekken van het totale aantal schadevrije jaren. Meestal daalt u 5 jaar na een schadeclaim. De premie gaat dan op de premievervaldatum omhoog, tenzij u een no-claimbeschermer of bonusbeschermer heeft. Hiermee kunt u elk jaar zonder premiegevolgen een schade claimen. De schadevrije jaren dalen dan wel. Wat betreft een terugval op de ladder maakt het niet uit hoe hoog het bedrag is dat u claimt. Er wordt daarnaast geen onderscheid gemaakt tussen schades waaraan u geheel of gedeeltelijk schuldig bent.

Wanneer u zich onderaan de bonus-malusladder bevindt, dient u op te passen. U kunt zoveel dalen dat er een negatief aantal schadevrije jaren ontstaat. Meestal gebeurt dit in korte tijd na het indienen van meerdere claims waarvan het schadebedrag niet op de tegenpartij te verhalen is. In zo’n geval krijgt u geen no-claimkorting meer, maar betaalt u bovenop de basispremie een toeslag, de malus.

Bonus Malus Ladder

Kijk uit bij ruitschade

Wanneer u ruitschade claimt waar u voor verzekerd bent, heeft dit meestal geen gevolgen voor uw positie op de bonus-malusladder. Laat uw ruitschade niet zomaar repareren want sommige verzekeraars doen alleen met bepaalde schadeherstelbedrijven zaken en wanneer een andere partij de reparatie uitvoert, heeft u kans dat uw verzekering minder of zelfs niks vergoedt.

Garage icon

Bij de Renault Autoverzekering geldt de no-claim ook voor de tweede auto in uw huishouden. Wij bieden een zeer uitgebreide dekking voor een aantrekkelijke premie. Zonder eigen risico bij reparatie bij uw Renault-dealer. Vraag uw premie op bij uw Renault-dealer.

VRAAG UW PREMIE OP 

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.