My Renault

HOUD UW ROETFILTER SCHOON!

De dieselmotor is oorspronkelijk bedoeld voor lange afstanden, maar wordt eigenlijk vooral gebruikt voor ritten in de stad, voor korte trajecten en in de file. Het resultaat? De roetfilter wordt vaak te snel vuil. Maar waarom is een roetfilter nodig en hoe reinigt u die het best?

De roetfilter: u kunt niet zonder

Wanneer de motor draait, komen er bij de verbranding ook schadelijke stoffen vrij:

CO2 en roetdeeltjes. Hoewel moderne motoren nog maar heel weinig vervuilende stoffen produceren, is een roetfilter de enige oplossing om de vervuiling een halt toe te roepen. Dit technologische hoogstandje moet voldoen aan uiterst strikte voorwaarden, want in de regeneratiefase stijgt de temperatuur in de filter tot boven 570 °C.

De roetfilter reinigen

Zoals elke filter wordt ook de roetfilter vuiler naarmate u meer kilometers aflegt. Een degelijk onderhoud is dus heel belangrijk. Alleen zo blijft hij efficiënt en wordt de uitstoot van de uitlaatgassen niet belemmerd.

Automatische reiniging

Doorgaans treedt dit proces om de 300 tot 500 km in werking, zonder dat de bestuurder daar iets van merkt. Tijdens de automatische reiniging of regeneratie loopt de temperatuur in de roetfilter erg hoog op, waardoor de roetdeeltjes in de filter verbranden.

Geforceerde reiniging

Gebruikt u de auto alleen voor korte trajecten met een lage snelheid (in de stad bijvoorbeeld)? Dan is het mogelijk dat er een lichtje gaat branden op het dashboard. Om dit ongedaan te maken, moet u met uw auto een bepaalde afstand afleggen aan een bepaalde snelheid (de vereiste afstand en snelheid verschillen van motor tot motor, u vindt die informatie in de handleiding van uw voertuig).

Indien de bestuurder de regeneratie niet op deze manier in gang zet, moet hij met zijn auto naar de garage voor een gedwongen reiniging. Alleen zo kan de roetfilter weer optimaal werken.

Goed om te weten: Renault heeft de techniek van de ‘5e injector’ ontwikkeld om dit probleem op te lossen. Die injector reinigt de filter automatisch in alle rijomstandigheden (in de stad, in de file enz.). Voor deze innovatie heeft Renault een vijftigtal octrooien aangevraagd.

Diesel DPF Regenerator: de preventieve behandeling van Renault

Om een geforceerde regeneratie te voorkomen, kunt u ook bij de Renault-dealer terecht voor een preventieve behandeling. De Diesel DPF Regenerator werd speciaal ontworpen om een roetfilter preventief of curatief te regenereren.

  • Reinigt en regenereert de verstopte roetfilter van dieselmotoren zonder manuele reiniging of demontage.
  • Beperkt de opstapeling van roetdeeltjes in de filter.
  • Verlaagt de verbrandingstemperatuur van de roetdeeltjes,waardoor ze sneller verbranden.
  • Herstelt het vermogen van de motor.
  • Bespaart u de extra kosten voor de manuele regeneratie van uw roetfilter
  • Is te combineren met de ingebouwde regeneratiesystemen.
  • Supersnel resultaat!

Nog een laatste tip:

U kunt beter kiezen voor een auto met benzinemotor als vaak korte trajecten rijdt..

Wilt u meer weten over de werking van uw roetfilter?

Ontdek al zijn geheimen 

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.