My Renault

Anticiperend rijden

Uit onderzoek is gebleken dat 98 % van alle verkeersongevallen het gevolg zijn van menselijk falen. Vaak worden deze ongevallen veroorzaakt door slordige fouten of het nemen van te grote risico’s door automobilisten, met ongevallen, verkeersboetes en onnodig hoog brandstofgebruik als gevolg. Anticiperend rijden zou een hoop van dit soort ongevallen kunnen voorkomen. Door anticiperend te rijden gaat u foutloos over de (snel)weg en bespaart u bovendien een hoop geld.

Wat is anticiperend rijden?

In feite betekent anticiperend rijden dat u bewust bent van de risico’s in het verkeer en deze zo klein mogelijk houdt. Door ver vooruit te kijken, kunt u mogelijke gevaren voorzien, fouten voorkomen en uiteindelijk dus ongelukken uit de weg gaan.

Er zijn bepaalde situaties waarbij automobilisten vaak in de fout gaan en die dus extra aandacht verdienen. De meest voorkomende gevaren zijn automatismen, het niet onderkennen van risico’s, situaties niet tijdig opmerken, onveilige situaties niet tijdig inschatten, niet op de hoogte zijn van de verkeersregels en de auto niet goed kunnen beheersen in noodsituaties.

Een aantal tips om een hoop problemen te voorkomen:

Gebruik altijd uw richtingaanwijzers

Zelfs wanneer er niemand in de buurt is, dient u uw richtingaanwijzers te gebruiken. Er staat een boete op wanneer u dit niet doet. U kunt een boete voorkomen door uw richtingsaanwijzers tijdig aan te zetten voordat u van rijbaan verandert. Op deze manier weten de andere weggebruikers op tijd wat u van plan bent.

Rij rustig

Door u aan de maximumsnelheid te houden en, indien mogelijk, de cruise control aan te zetten kunt u voorkomen dat u ongemerkt te hard gaat rijden.

Kijk ver voor u uit

Wanneer u niet ver genoeg vooruitkijkt, leidt dit tot veel remmen en optrekken. In een dergelijke situatie kunt u niet goed op situaties anticiperen en moet u op het laatste moment reageren. Wanneer u ver voor u uitkijkt kunt u dit soort zaken voorkomen.

Laat anderen u inhalen

Anticiperend rijden betekent dat u anderen voor laat gaan indien zij voorrang hebben, u hoeft uw positie in het verkeer niet te verdedigen. Het heeft geen zin om kwaad te worden wanneer iemand u de pas afsnijdt. Maakt uw voorligger agressieve gebaren of beledigingen? Trek u hier niks van aan en garandeer uw veiligheid door uit te wijken of te vertragen.

Hou uw ogen in beweging

Het is beter om niet alleen naar de auto voor u te staren. Beweeg uw ogen af en toe naar de zijspiegels, de achteruitkijkspiegel en naar daar waar u over 10 à 15 seconden zult rijden. Op deze manier kunt u gevaarlijke situaties beter zien aankomen.

Ritsen bij wegversmalling

Zorg ervoor dat u op tijd ritst, dus niet te vroeg en niet te laat. Hierbij is het belangrijk om de andere ritsers voldoende ruimte te geven.

Rem nooit in een bocht

Remmen in een bocht geeft aan dat u de bocht verkeerd heeft ingeschat. Over het algemeen geldt dat u de bocht sneller dient uit te rijden dan dat u hem inrijdt.

Hou rekening met het gedrag van anderen

Iedereen reageert anders in het verkeer, toch zijn er bepaalde gedragskenmerken die typerend zijn voor bepaalde groepen mensen. Zo zijn kinderen nogal impulsief en kunnen ze elk moment de weg oplopen. Bejaarden hebben juist meer tijd nodig om de weg over te steken. Hou er ook rekening mee dat fietsers en bromfietsers soms moeten uitwijken voor een hindernis of door omstandigheden in het midden van de rijbaan terecht kunnen komen. Wanneer u uw Active Emergency Braking system met voetgangersdetectie aanzet, helpt dit onverwachte situaties sneller waar te nemen.

Vermijd afleiding

Wanneer u even iets wilt eten of een telefoontje wilt plegen, kunt u het best uw auto langs de kant van de weg te zetten. Een paar seconden afleiding kan al zijn al genoeg om u (en de andere weggebruikers) in de problemen te brengen.

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.