My Renault

Renault: de ster van Euro NCAP

Veiligheid staat voorop bij Renault. En dat bewijzen de vele vijfsterrenratings van de onafhankelijke Euro NCAP-norm, een reeks gestandaardiseerde testen waarbij de veiligheid van auto’s van verschillende constructeurs wordt bepaald.

Veiligheid in het DNA

In 1954 nam Renault als eerste constructeur een dokter in dienst om een lab voor fysiologie en biomechanica te starten. Dit werd passend omgedoopt tot LAB, waar ongevallen, biomechanica en menselijk gedrag op het gebied van verkeersveiligheid worden getest.

In het LAB zijn meer dan 600 mensen aan de slag, met slechts één doel voor ogen: de veiligheid voor alle weggebruikers verhogen. Jaarlijks besteedt Renault 100 miljoen euro aan onderzoek om dat doel te bereiken.

Hoe werkt het?

De tests van Euro NCAP bestaan uit vier "botsproeven". Dummies die zijn uitgerust met sensoren, laten de kans op mogelijke letsels zien die de verschillende lichaamsdelen van de passagiers of voetgangers ondergaan bij een botsing.

Frontale botsing

De auto rijdt met een snelheid van 64 km/u tegen een onbeweegbaar metalen blok dat een vangrail moet voorstellen. Om het effect van de schok nog te versterken, botst de auto maar met 40% van de totale breedte aan de bestuurderszijde.

Zijdelingse botsing

Deze simuleert een botsing met een andere auto. Een beweegbare barrière botst tegen de deur van de bestuurder met een snelheid van 50 km/u.

Paaltest

De auto wordt met een snelheid van 29 km/u zijwaarts tegen een paal gelanceerd. Deze paal is relatief smal, waardoor er een grote lokale kracht wordt uitgeoefend op de zijkant van de auto.

Bescherming van voetgangers

Een serie tests die worden uitgevoerd om ongelukken na te bootsen waarbij voetgangers betrokken zijn. De tests worden uitgevoerd met een snelheid van 40 km/u; het gedeelte waar contact heeft plaatsgevonden wordt vervolgens beoordeeld.

Sinds de invoering van de Euro NCAP-norm in 2001 behaalde een groot aantal Renault modellen de maximumscore van vijf sterren. En hoewel deze reeks tests in verband met de veiligheid van een voertuig steeds strenger zijn geworden, heeft Renault dankzij zijn uitstekende innovaties steeds meer vijfsterrenauto's in zijn portfolio. Zo ook bijvoorbeeld de nieuwe Renault Koleos.

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.