My Renault

Bezoek historisch York

In dit drieluik van Op Weg bezoeken we drie prachtige steden in Noord-Engeland. Na Manchester en Liverpool is dit de derde en laatste aflevering in deze reeks: reis mee naar het graafschap York.

Tussen de Ouse en de Fosse

Het absolute centrum van York ligt op en rond de splitsing van de twee rivieren de Ouse en de Fosse. Dat is zowel een vloek als een zegen. Het heeft een uitermate gunstige ligging voor een nieuwe nederzetting door de natuurlijke barrière (en dus bescherming) van de twee rivieren, maar ook door de mogelijkheid tot handel over water. Niet toevallig zijn de oudste resten in de stad al van tussen de 7000 en 8000 v. Chr. Maar de Ouse treedt regelmatig buiten zijn oevers, en in het historisch centrum zijn er geen mogelijkheden om een overstromingsgebied aan te leggen. Het gevolg: natte voeten!

0

York City Walls

Eerste stop: de stadsmuur. Het historisch centrum van York is al 700 jaar helemaal ommuurd en heeft 5 ‘bars’ (en helaas, dat zijn geen bars maar toegangspoorten). U kunt over de muren wandelen voor een prachtig uitzicht op de stad. De stadsmuur is in totaal 3,4 km lang en de wandeling duurt ongeveer 2 uur. Onderweg geven verschillende plakkaatjes meer uitleg over de geschiedenis van York.

Meer info

1

York Minster

De echte eyecatcher van de stad is de York Minster. Dit is na de Dom van Keulen de grootste gotische kathedraal van Europa en een bezoekje waard om de prachtige gebrandschilderde ramen. Hou de site in de gaten want er worden ook vele optredens, tentoonstellingen of bijeenkomsten georganiseerd (bijvoorbeeld om te genieten van de rust en stilte binnenin het gebouw) waar zowel gelovigen als niet-gelovigen meer dan welkom zijn.

Meer info

2

Fairfax House

Britser dan dit wordt het niet. Het Fairfax House werd in de 18e eeuw gebouwd als woonhuis, met prachtige glorieuze wandschilderingen en een schitterend interieur. Het huis viel over de jaren heen in verschillende handen en raakte meer en meer in verval. In 1980 werd het opgekocht, volledig gerenoveerd en dankzij donaties van verschillende privécollecties van meubels en kunst uit de 18e eeuw in zijn vroegere glorie hersteld. Tegenwoordig is het een museum waar u uw ogen zal uitkijken.

Meer info

3

Jorvik Viking Centre

In de 9e eeuw werd York (dat toen nog ‘Eboracum’ heette) door Deense Vikingen veroverd en omgedoopt tot Jorvik. Door hun uitgebreide kennis van de scheepvaart (en zoals gezegd: de strategische ligging bij de Ouse en Fosse) wisten zij de stad om te toveren tot een vitale link met het Europese vasteland. 100 jaar duurde het Viking-tijdperk tot de stad weer in Britse handen viel. Over dat tijdperk, de (gunstige) economische gevolgen en de Scandinavische invloed op de stad, gaat het Jorvik Viking Centre.

Meer info

4

British National Railway Museum

Ongeveer 1 miljoen mensen brengen jaarlijks een bezoekje aan het Britse spoormuseum, het is dan ook het grootste ter wereld en heeft 300 jaar treingeschiedenis verzameld. Denk niet alleen aan modeltreinen: alles is levensecht en levensgroot. Leuk voor zowel kinderen als volwassenen om bijvoorbeeld de oude stroomtreinen aan het werk te zien (en te horen).

Meer info

5

York’s Cat Trail

De oorsprong en bedoeling is onduidelijk, maar in en rond York kunt u op de gebouwen tientallen (stenen) katten spotten. In 1920 (of misschien al eerder) zette een rijke lord twee kattenstandbeelden neer op een gebouw midden in York. Hij deed dit waarschijnlijk om ratten en vogels af te schrikken, maar misschien ook omdat hij dat leuk vond. In de jaren 80 was het de architect Tom Adams die op alle gebouwen die hij ontwierp een kat als finishing touch plaatste. Inmiddels is die architect overleden, maar er blijven nog steeds katten bijkomen. Download hier een kaart voor een kattenzoektocht. Happy hunting!

Meer info

6

The Shambles

Misschien wel de oudste en zeker de meest gefotografeerde straat van York is The Shambles, gezellig om eens door te wandelen. Vroeger was dit de plek waar slagers hun eetwaar stalden. De overhangende bovenverdiepingen lieten toe om meer oppervlakte te creëren zonder dat de straat te smal werd én het beschermde het uitgestalde vlees tegen de zon en regen. De straat is lichtjes schuin: bij gebrek aan een riool kon zo het (dierlijk én menselijk) afval richting de Foss wegstromen. Vergeet voor u The Shambles verlaat niet op zoek te gaan naar de kleinste straat van York met de mooiste naam: de Whip-ma-Whop-ma-Gate! Het heeft ook een leuk spellenwinkeltje op nummer 1½.

Meer info

7

Ye Olde Starre Inne York

Deze pub stamt al uit 1644 en die geschiedenis laat zich voelen. Het heeft gezellige tuinen en een prachtig zicht over de York Minster, met een traditionele Britse (bescheiden) kaart en heerlijke biertjes. De pub ligt een beetje verscholen in een steegje, maar een groot uithangbord op de Stonegate-straat leidt u naar de ingang.

Meer info

8

York Dungeon

Voor wie heerlijk wil griezelen, lachen én leren is de York Dungeon een echte aanrader. De ervaring wordt omschreven als ‘deels geschiedenisles, deels comedyshow.’ In een uur en een kwartier leert u over verschillende vreselijke praktijken uit de Britse geschiedenis: u zult zich doodlachen (hopen ze).

Meer info

9

York Chocolate Story

Terwijl andere steden zoals Liverpool of Manchester zich op katoen of staal richtten, deed York het anders. Zij kozen voor een zoeter pad en al eeuwenlang (!) is de chocolade een bloeiende industrie. U ontdekt er niet alleen de geschiedenis van de lokale chocolatiers, maar kunt ook zelf aan de slag én slaat natuurlijk het cadeauwinkeltje met heerlijke lokale lekkernijen niet over.

Meer info

--> -->

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.