My Renault

Wagenziek?

Een zin die u absoluut niet wilt horen en al zeker niet op weg naar uw vakantiebestemming. Maar helaas krijgen heel wat kinderen last van wagenziekte. Hoewel het vrij onschuldig is, blijft het natuurlijk wel heel vervelend.

WAT IS HET?

Wagenziekte vertaalt zich in een aantal fysieke symptomen, waaronder misselijkheid, hoofdpijn of duizeligheid. In de ergste gevallen kunt u gaan overgeven. Vooral kleine kinderen hebben er last van: tussen 2 en 10 jaar is het evenwichtsorgaan nog niet goed ontwikkeld. Meestal groeien ze er daarna vanzelf overheen.

Wagenziekte komt door een verstoring tussen wat we zien, en wat ons evenwichtsorgaan registreert. Het evenwichtsorgaan in het binnenoor volgt de bewegingen van de auto: hobbels, bochten en schokken, terwijl onze ogen dit niet registeren, omdat we ons focussen op wat er in de auto gebeurt.

TIPS om de strijd tegen reisziekte aan te gaan

PAS UW RIJSTIJL AAN:

Neem uw bochten iets zachter en vermijd bruusk remmen of optrekken. Denk er bijvoorbeeld aan om ’s nachts te rijden: dan heeft u minder kans op files en kunt u soepeler doorrijden.

KIES DE JUISTE PLAATS

Naast de chauffeur en in het midden van de achterbank zijn de bewegingen minder. Bovendien kan uw kind daar beter een blik op de horizon richten in plaats van op de voortdurend wisselende landschappen naast de auto.

EET LICHT

Grote maaltijden kunnen zwaar op de maag liggen. Een lege maag kan ook juist de misselijkheid in de hand werken. Bij het eerste symptoom (dat is meestal gapen) kan je het misselijke gevoel vaak voorkomen door een cracker te eten!

LET SAMEN MET UW KIND OP ZIJN/HAAR ADEMHALING

Rustig ademen kan de opkomende misselijkheid stoppen, daarnaast verergert stress (en een snelle ademhaling) juist de misselijkheid. Tot slot kan samen ademen ook als afleiding helpen.

HAAL REGELMATIG EEN FRISSE NEUS

Neem zo vaak mogelijk een pauze en laat af en toe wat frisse lucht naar binnen. Gapen is het eerste symptoom van wagenziekte. Lijkt uw kind niet moe, maar is het wel aan het gapen, dan kan het lonen om heel even de benen te strekken.

LEES NIET

Vaak steken de eerste symptomen de kop op wanneer uw kind aan het lezen is. Speel in plaats daarvan een spelletje zoals ‘Ik zie, ik zie …’ of autobingo. Afleiding helpt, maar slapen is nog altijd het beste tegen wagenziekte.

PROBEER EEN NEKKUSSEN

Het hoofd stilhouden kan helpen tegen opkomende misselijkheid. Vooral voor jonge kinderen is dat echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Een opblaasbaar nekkussentje kan dan helpen. Het hoofd blijft stil en het helpt meteen ook bij het inslapen.

VRAAG RAAD AAN DE DOKTER

Er zijn preventieve medicijnen op basis van antihistaminica of scopolamine op recept verkrijgbaar. Een arts weet beter wat u wel of niet aan uw kind mag geven. Ook zijn er polsbandjes die door middel van drukpunten misselijkheid zouden kunnen verlichten. Baat het niet, dan schaadt het niet!

² ²

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.