My Renault

Enquête over elektrisch rijden

0

DEELNEMERS

In augustus 2018 namen maar liefst 6.689 Nederlanders deel aan de online-enquête over elektrisch rijden van Renault. Een prachtig resultaat! Ben je benieuwd naar de resultaten van de enquête? Lees dan snel verder.

0%
0%
0%

heeft nog geen ervaring met een elektrische auto

wil graag eens een testrit maken

heeft al eens met een elektrische auto gereden

Van alle deelnemers heeft de meerderheid nog geen ervaring met een elektrische auto (bijna 60% van de respondenten), maar 33% van hen wil wel graag eens een testrit maken. Iets meer dan 10% heeft al eens met een elektrische auto gereden (een testrit, een huurauto, de auto van een kennis etc.). Ook al is de elektrische auto tegenwoordig het enige echt milieuvriendelijke alternatief voor zijn traditionele tegenhanger, een aantal hindernissen remt een grote doorbraak nog wel.

0%

Te duur?

Maar liefst 52% van de respondenten vindt de te hoge prijs van een elektrische auto de belangrijkste reden om er geen aan te schaffen. Daarnaast blijven ze ook met veel vragen zitten over bijvoorbeeld de autonomie van de batterij en de oplaadtijd. Een elektrisch auto is inderdaad duurder, maar bespaart je op lange termijn veel geld. Wist je bijvoorbeeld dat elektriciteit veel minder kost dan benzine.

Dan hebben we het nog niet eens over de fiscale voordelen: premies, milieubonus (afhankelijk van de regio waar je woont). 36% is daar wel van op de hoogte en schuift meteen twee grote pluspunten naar voren: enerzijds een kleiner mobiliteitsbudget en anderzijds lagere gebruikskosten. Voor 29% van de respondenten biedt de elektrische auto een financieel voordeel

0%

Een uitstekende autonomie

Voor 44% van de respondenten blijkt ook de autonomie van een elektrische auto een struikelblok. Er zit nog een verschil tussen de gewenste en de vereiste autonomie van zo'n auto.

willen een autonomie van 400 km

0 %

rijdt minder dan 100 km per dag

0 %

58% van de deelnemers wil een autonomie van 400 km. Maar zo’n 32% rijdt minder dan 100 km per dag. In dat geval voldoet een elektrische auto ruimschoots, zeker als we weten dat de batterijen meestal slechts twee tot drie keer per week moeten worden opgeladen. 41% van de respondenten schatte dat cijfer in elk geval goed in.

Opladen wordt steeds makkelijker

De batterijen van een elektrische auto kunnen gewoon thuis, op het werk (steeds meer werkgevers stellen laadstations ter beschikking) of bij een van de vele laadstations in het hele land worden opgeladen.

0%

We stelden vast dat 20% van de respondenten denkt dat er niet voldoende oplaadpunten in de buurt van hun woon- of werkplaats beschikbaar zijn.

Maar dat is niet zo

Op dit moment telt Nederland namelijk al meer dan 32.875 publieke oplaadpunten*, en dat cijfer blijft stijgen. Het makkelijkste is om je auto op te laden tijdens ‘daluren’ – bijvoorbeeld wanneer je aan het werk bent of ’s nachts. Zo is je auto op tijd klaar voor als je hem nodig hebt. Het duurt twee tot zes uur om een batterij volledig op te laden en de meeste respondenten (58%) schatten dat ook goed in.

Meer dan

0

publieke oplaadpunten in Nederland*

Van nature milieuvriendelijk

Bij elektrische auto’s worden geen fossiele brandstoffen verbruikt en wordt er dus geen CO2 uitgestoten. Dit lijkt het grootste pluspunt van de elektrische auto’s te zijn volgens maar liefst 74% van de deelnemers. Bovendien zijn elektrische auto’s stiller en bieden ze meer rijcomfort. Daarnaast spelen ze perfect in op de huidige trends. Denk maar aan de steeds strengere milieunormen en de vele lage-emissiezones die worden ingesteld in steden en hun omgeving. Voor 24% van de respondenten speelt dat laatste argument trouwens duidelijk in het voordeel van elektrisch rijden.

Ben je al overtuigd?

Elektrisch rijden heeft de toekomst. Er komen steeds meer modellen bij en er worden steeds meer modellen verkocht. Ook de verkoop van de Renault ZOE zit in de lift. In 2017 was de Renault ZOE zelfs de meeste verkochte elektrische auto in Europa**. Er werden dat jaar maar liefst 18.973 exemplaren verkocht. We zijn dus op de goede weg!

garage icon
Wil je graag eens een testrit maken?

Vraag dan een proefrit aan met een Renault ZOE bij je Renault-dealer en ervaar het zelf.

Maak een afspraak 

* Bron RAI Vereniging
** Bron zerauto.nl

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.