My Renault

Verplichte kost: Dutch Reach

Met de verkeerde hand de autodeur openen. Britten noemen het ook wel de ‘Dutch Reach’ en willen dit nu opnemen in hun rijlesprogramma. Doel: het voorkomen van ongelukken.

Wanneer je een autoportier opent met je ‘verkeerde hand’, bij ons dus de rechter en bij de Britten de linker, kijk je automatisch achterom. Zo zie je dus altijd langsrijdende fietsers, auto’s en andere vervoersdeelnemers aankomen. Heel handig en wel zo veilig, want een ongeluk zit letterlijk in een klein hoekje. Dat besefte ook de Britse staatssecretaris voor Fietsen en Wandelen, dus moet de ‘Dutch Reach’ verplichte kost worden voor elke Brit die zijn rijbewijs wil halen.

Geen fietsland

In Nederland zijn we natuurlijk gewend aan fietsers. De meeste automobilisten weten hoe het is om op de fiets aan het verkeer deel te nemen. Daarom kijken we – meestal – goed uit voordat we onze portier opendoen. In het Verenigd Koninkrijk zitten de meeste automobilisten nooit op een fiets en dus gebeuren er veel ongelukken waarbij fietsers tegen een openzwaaiende autoportier botsen. Met soms dodelijke afloop.

Cycling UK

Precies om die reden strijdt Cycling UK, de voornaamste fietsersbond, al jaren voor de invoering van de ‘Dutch Reach’. Hoewel deze benaming in Nederland nauwelijks bekend is en ook niet door iedereen wordt aangeleerd, is het bij de Britten een bekende term. Wellicht is het straks verplichte kost voor iedereen die een rijbewijs wil halen.

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.