My Renault

Winter proof op pad

Rij je komende maanden richting de sneeuw voor een weekje wintersport? Zorg dan dat de sneeuwkettingen vast klaarliggen!

Vaak heb je in wintersportgebieden voldoende aan winterbanden, maar soms ontkom je er niet aan en moet je een rit door de sneeuw maken om op je bestemming aan te komen. Om die rit zo veilig mogelijk te laten plaatsvinden, is het belangrijk goed voorbereid de weg op te gaan. In sommige landen is het gebruik van sneeuwkettingen zelfs verplicht bij sneeuwval. Lees er alles over in onze sneeuwkettingen-dossier.

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om sneeuwkettingen aan te schaffen. Je kunt universele kopen, maar het beste is om kettingen op maat mee te nemen. Maak hiervoor een afspraak met je Renault-dealer.

Voor elke band de juiste maat

Als je naar de sneeuw rijdt, is het belangrijk om ook winterbanden te hebben. In sommige landen is dit zelfs verplicht. Je kunt bij je Renault-dealer je zomerbanden laten omwisselen voor winterbanden. Doe je het liever zelf? Let dan op de volgende getallen en symbolen. Zo weet je precies welke maat je band heeft.

Je band kan bijvoorbeeld de volgende aanduiding hebben:

195/65 R 15 87T

195 = is de breedte van de band in millimeters. Het deel van de
            band dat in aanraking is met de weg is dus 19,5 cm breed.
65 = de verhouding tussen de bandhoogte en de bandbreedte.
R = de aanduiding radiaalband.
15 = de velgdiameter in inches.
87 = de aanduiding voor het draagvermogen van de band.
T = een snelheidssymbool. De band is in dit geval dus geschikt
       voor snelheden tot 190 km/h.

De pijltjes op je band? Die staan er ook niet voor niks, ze geven de richting aan waarop je de band moet monteren. Daarnaast zijn winterbanden ook voorzien van symbolen die je op zomerbanden niet ziet.

Bijvoorbeeld een sneeuwvlokje om aan te geven dat het om een winterband gaat. M+ S is ook vaak op de band te zien, deze staan voor modder en sneeuw. Deze termen zeggen overigens niks over de wintereigenschappen van de band, maar werden vooral gebruikt voor terreinbanden.

Zijn de sneeuwkettingen aangeschaft? Leg ze dan op een handige plek in je auto. Dus niet onder alle bagage, maar bovenop. En ook handig om te doen: leg er een dik paar handschoenen bij. Moet je sneeuwkettingen omdoen in de vrieskou? Dan zijn handschoenen namelijk geen overbodige luxe!

Wat ook geen overbodige luxe is, is de gebruiksaanwijzing van tevoren even doornemen. Dan kun je ter plekke direct in actie komen. Uiteraard kun je thuis ook oefenen met sneeuwkettingen op je winterbanden zetten. Zorg er alleen voor dat je geen proefritje gaat maken als er geen sneeuw ligt. De kettingen maken nogal lawaai en zorgen voor vervelende trillingen.

Kofferbak ingepakt? Dan is het tijd om op pad te gaan! Niet alle landen hanteren dezelfde regels als het aankomt op winterbanden en sneeuwkettingen. Soms zijn ze verplicht, soms alleen als er een bord staat of soms wordt het aangeraden. Hieronder vind je een overzicht.

Nog een paar tips

  • De maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 km/u.
  • Plaats de sneeuwkettingen altijd op de aangedreven wielen, bij je Renault zijn dat de voorwielen (alleen de Twingo III heeft achterwielaandrijving).
  • Sommige sneeuwkettingen kunnen je wieldoppen beschadigen. Check van tevoren of dit het geval is. Zo ja, verwijder je wieldoppen dan tijdelijk.

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.