My Renault

Veilig de herfst door

Het is herfst en dat betekent donkere dagen, een gladder wegdek en meer files. Met deze tips kom je veilig het seizoen door.

Auto rijklaar maken

Een goed begin is het halve werk. Neem de tijd om je auto rijklaar te maken voordat je de weg opgaat. Dat betekent bladeren of rijp van de ramen verwijderen, evenals de voorruit en alle andere ramen ontwasemen. Ook heel belangrijk: het peil van de ruitensproeiervloeistof (met antivries) controleren en checken of je ruitenwissers het goed doen.

Goede bandenspanning

De staat van je autobanden is essentieel voor een goede wegligging – en in de herfst al helemáál! Want bij regenachtig weer heb je een langere remweg en meer kans op een klapband. Meet je bandenspanning dan ook extra tijdens de donkere dagen: dat maakt rijden een stuk veiliger én goedkoper. Want rijden op te zachte banden kost je jaarlijks al snel 150 euro extra aan brandstof.

Schone autoruiten

Wist je dat vuil zich sneller hecht aan water? Zo beslaan vieze autoruiten eerder bij regen en komt er sneller een laagje ijs op. Maak je autoramen in de herfst en winter dan ook geregeld schoon, zowel van buiten als vanbinnen.

Lees hier meer tips voor het beste zicht op de weg.

Rijstijl aanpassen

De herfst betekent vaak regen, regen en nog eens regen. Met als gevolg een nat en glad wegdek. Als je dan plotseling moet remmen, kan dat ervoor zorgen dat je auto wegglijdt. Je doet er dan ook slim aan om bij regen te remmen op de motor. Houd ook voldoende afstand. Kom je in aquaplanning terecht? Geef dan geen gas en laat de auto rustig uitrollen.

Gevaarlijke laagstaande zon

In dit seizoen heb je ook te maken met een laagstaande zon, zeker tijdens de ochtend- en avondspits. Een doorn in het oog als je aan het rijden bent, want deze zonnestralen zijn erg verblindend. Pas daarom de hoogte van je zonnescherm en stoel aan en houd een zonnebril bij de hand.

Lees hier nog meer tips en ga veilig de weg op -zelfs bij een laagstaande zon.

Gevaarlijke herfstbladeren

Een glad wegdek ontstaat niet alleen door ijzel. Herfstbladeren en gevallen bessen en/of vruchten kunnen in combinatie met water de weg spiegelglad maken. Rij dan ook rustig en houd het wegdek goed in de gaten. Rem op tijd, het antiblokkeersysteem van de remmen en de ESP zullen je helpen, maar kunnen het slippen niet volledig voorkomen.

Mist en verlichting

Met de komst van de donkere dagen is er vaak ook meer kans op mist. Let extra op je snelheid en zet je mistlampen aan. Zet mistlampen vóór aan als je zicht minder is dan 200 meter. De mistachterlichten mag je alleen gebruiken bij 50 meter zicht of minder. Vind je dit lastig om in te schatten? Kijk dan naar de hectometerpaaltjes langs de weg. Die staan precies 100 meter uit elkaar.

Lees hier meer over het gebruik van je mistlampen.

Bronnen: Inshared.nl en Blog.touring.be

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.