My Renault

8x bruisend Zwolle

In Hanzestad Zwolle wordt historische grandeur met het grootste gemak gemixt met het moderne leven. Laat je verrassen in Zwolle.

Zwolle heeft alle ingrediënten in huis voor een heerlijk weekendje weg. Of je nu van cultuur, natuur, shoppen of gastronomie houdt: in deze prachtige en romantische Hanzestad aan de IJssel is er voor ieder wat wils. Zeker als je deze 8 tips ter harte neemt.

0

Museum de Fundatie:
Leipzig in Zwolle

De ‘wolk’ boven Museum de Fundatie is onmogelijk te missen als je een wandeling maakt door de historische binnenstad. Gelukkig maar, want het museum met een topcollectie aan beeldende kunst is een must see. Tot en met 5 mei is er bijvoorbeeld de tentoonstelling CRUX, waarbij het werk van vier vermaarde schilders uit Leipzig centraal staat: Martin Kobe, Mirjam Völker, Robert Seidel en Titus Schade.

www.museumdefundatie.nl

1

Suppend
over de stadsgracht

Dat Zwolle een prachtige stadsgracht heeft, weten veel mensen wel. Dat je er met een bootje een mooie tocht kunt maken ook. Maar je kunt de grachten ook op een heel andere manier beleven: suppend. Staand op een supboard beweeg je jezelf heel ontspannen voort met een peddel. Zo combineer je sightseeing met wat lichamelijke oefening. In ongeveer 1,5 uur heb je de stadsgracht rondgepeddeld.

2

Het Zwolle van Brood

Niet veel mensen weten dat Zwolle de stad is waar Herman Brood zijn jeugd doorbracht. Niet verwonderlijk dus dat in Zwolle een heus Herman Brood Museum en Experience te vinden is. In het pand recht tegenover Museum de Fundatie maak je kennis met items uit de privécollectie van vriend Ivo de Lange, weduwe Xandra Brood, dochter Lola en beide zussen van Herman. Denk aan brieven, tekeningen en gedichten. Meld je ook aan voor de Broodwandeling en ontdek Zwolle door de ogen van kunstenaar.

www.hermanbroodexperience.nl

3

Balletje, balletje

De steek. Zo heet het ambachtelijke Zwolse snoepje, gestoken uit suikerdeeg. Het was J. van der Kolk die al in 1845 startte met de productie van deze lekkernij. Wanneer je anno 2020 over de drempel van het Zwolse Balletjeshuis stapt, voel je nog altijd de sfeer van toen. Niet zo gek, want stekenbakkers maken in de kelder van het pand nog altijd deze lekkernij, volgens origineel recept. Als dat geen smullen wordt…

www.zwolseballetjes.nl

4

Smullen, smullen

Het duurt nog even, maar daardoor is de kans des te groter dat je tussen 4 en 7 juni nog wel een gaatje in je agenda hebt voor Lepeltje Lepeltje. Dit gratis food- en muziekfestival in het Ter Pelkwijkpark is een must voor iedereen die van goed eten en een gezellige sfeer houdt. Kinderen zijn meer dan welkom, want alle dagen is er een speciaal kinderprogramma. Zo kunnen de ouders rustig genieten van al het lekkers.

www.lepeltje-lepeltje.com

5

Slapen zonder zorgen

Overnachten op zijn Zwols doe je bij uitstek in de Pelsertoren. Dit kleine hotel is gehuisvest in een gerenoveerde middeleeuwse verdedigingstoren, aan de gracht in de binnenstad. De toren maakte vroeger deel uit van de stadsmuur van Zwolle. Inmiddels zijn er nog maar drie van de 23 verdedigingstorens over en dat maakt de overnachting extra bijzonder. Vergeet niet te genieten van een drankje op het dakterras, met prachtig uitzicht over de oude stad.

www.depelsertoren.nl

6

Boekenwalhalla

Fervent boekliefhebber? Dan mag een bezoek aan boekwinkel Waanders in de Broeren niet ontbreken. Ook als je niet van lezen houdt overigens. Waanders in de Broeren wordt namelijk wel de mooiste boekwinkel van Nederland genoemd. Gevestigd in de 15e-eeuwse Broerenkerk is het bijzonder struinen tussen de enorme boekencollectie. Toen de boekhandel in de kerk trok, moest de kerk intact blijven. Al boekenkasten staan dan ook los van de gevel. Nog een pluspunt: de brasserie Smaak in De Broeren serveert heerlijke lunchgerechten en salades.

www.libris.nl/waanders

7

Lunchen tussen het groen

De heerlijkste biologische lunch nuttig je aan de rand van Zwolle. De Kas van Kaat is niet zomaar een lunchcafé. Het beschikt namelijk over een eigen bakkerij en een aantal kassen waar ze biologische groenten en fruit telen. In de Winkel van Kaat kun je daarnaast de lekkerste broden, jams, appeltaarten en natuurlijk de pas geoogste groenten en fruit kopen. Nog niet genoeg groen gezien? Maak dan na afloop een heerlijke wandeling door het aangrenzende park van Buitengoed de Herfte.

www.dekasvankaat.nl/

Word Renault ambassadeur !

Je hebt geen toegang tot dit formulier.