My Renault

Autorijden in het donker

Vind u het ook zo vervelend om in het donker te moeten rijden? Door minder zicht en nachtblindheid zit een hoop mensen dan met behoorlijk wat stress achter het stuur. Om onveilige situaties te voorkomen geven we u hier een aantal nuttige tips waardoor u hopelijk met meer zelfvertrouwen én veiliger achter het stuur kruipt.

Geef uw ogen de tijd om te wennen
Het duurt 25-30 minuten voordat uw ogen volledig gewend zijn aan het donker. Wil u dit proces versnellen? Sluit dan voor u vertrekt met de auto uw ogen en leg er gedurende enkele minuten uw handpalmen op tot het 100% donker is.

Gebruik groot licht
De meeste provinciale wegen zijn vaak minder goed verlicht, dan zal u vaker uw groot licht gebruiken. Denk hierbij aan uw tegenliggers en schakel deze tijdig uit.

Let op uw snelheid en afstand
Houd u altijd aan de voorgeschreven snelheid en neem voldoende afstand van de auto die voor u rijdt. Op deze manier kunt u sneller op onverwachte situaties reageren.

Controleer uw lampen
Zorg ervoor dat uw lampen (zowel voor als achter) schoon zijn, goed werken en goed zijn afgesteld.

Neem voldoende pauze
Heeft u een lange rit in het donker voor de boeg? Neem in dat geval een kwartier rust na elke 2 uur autorijden.

Probeer eens te rijden met een nachtbril
Probeer eens te rijden met een nachtbril. De nachtbril is een soort zonnebril voor ’s nachts. Hij heeft vrij heldere gele glazen die voor een scherper zicht zorgen. Hiernaast filteren ze de felle lichtstralen van de koplampen die u tegemoetkomen zonder dat ze het overige zicht belemmeren. Er zijn ook nachtbrillen op sterkte te koop.

Kijk tijdens het rijden niet steeds naar hetzelfde punt.
Wissel af en kijk regelmatig in de verschillende spiegels. Het is zelfs mogelijk om sommige achteruitkijkspiegels in ‘nachtstand’ te zetten. Trek hiervoor aan het hendeltje van de spiegel.

Let op de verwarming
Zet u verwarming niet te hoog. Op deze manier zorgt u ervoor dat u minder snel vermoeid raakt

Rook niet
Roken zorgt ervoor dat u minder zuurstof binnenkrijgt waardoor u sneller moe wordt. Laat daarom geregeld wat frisse lucht naar binnen.

² ²

Word Renault ambassadeur !

U heeft geen toegang tot dit formulier.